Onderzoeksgebaseerd werken als onderwijsondersteuner
Introductie
Het Lerend Netwerk van Onderwijsondersteuners (LNO²) wil haar leden een gedragen platform bieden om goede praktijken en ervaringen met elkaar te delen op het jaarlijkse congres. De editie 2025, georganiseerd door de Universiteit Antwerpen op woensdag 28 mei 2025, staat in het teken van het thema 'Onderzoeksgebaseerd werken als onderwijsondersteuner'. Prof. dr. Kristin Vanlommel (Hogeschool Utrecht & UAntwerpen) engageert zich om een boeiende keynote te verzorgen!Tijdschema
09u00 - Onthaal
09u45 - Verwelkoming door Chris Van Ginneken, vicerector onderwijs en studentenzaken (UAntwerpen)
10u00 - Keynote door Kristin Vanlommel (Hogeschool Utrecht & Universiteit Antwerpen)
11u00 - Koffiepauze
11u30 - Parallelsessies A
12u30 - Lunch
13u30 - Parallelsessies B
14u30 - Pauze
15u00 - Parallelsessies C
16u00 - Receptie
Deelnameprijs
Alle medewerkers van instellingen die lid zijn van LNO² betalen de ledenprijs van 70 euro voor deelname aan het congres. De EHON leden betalen 100 euro en niet-leden 200 euro.
Sprekers dienen zich in te schrijven voor het congres en ook het inschrijvingsgeld van 70 euro te betalen. LNO² kiest hier bewust voor: wij zijn een non-profit organisatie voor én door onderwijsondersteuners, die op alle niveaus steunt op de inzet van haar vrijwilligers. Deze manier van werken helpt ons ook de prijs zo laag mogelijk te houden voor alle leden van het netwerk.
Betaling wordt via factuur opgevraagd na inschrijving. In het inschrijvingsformulier kan u hiervoor de nodige facturatiegegevens invullen. Indien u op het moment van inschrijven nog niet over alle facturatiegegevens beschikt (zoals bv. een bestelbonnummer), dan kan u de facturatiegegevens later doorgeven via dit formulier. Voor vragen of de verdere afhandeling van de betaling kan u terecht bij info@lno2.be.
Inschrijving
Inschrijvingen zijn momenteel nog niet mogelijk.
Inschrijvingen zullen kosteloos geannuleerd kunnen worden tot 16 mei 2025 om 12.00 uur. Bij vragen of opmerkingen inzake uw inschrijving, neem dan contact op met congres@lno2.be.
Keynote
'Onderwijsinnovatie met impact: evidence-informed werken als sleutel tot succesvolle ondersteuning'
door Kristin Vanlommel
Veranderingen binnen en buiten onderwijsorganisaties vragen van onderwijsprofessionals niet alleen flexibiliteit, maar ook de kracht om zelf richting te geven aan innovatie. Toch blijkt onderwijsvernieuwing vaak weinig effectief en duurzaam. Docententeams en onderwijsorganisaties hebben ondersteuning nodig, maar hoe weten we wat nodig is en wat echt werkt in verschillende contexten?
In deze keynote duikt Kristin in de complexiteit van onderwijsinnovatie en onderzoekt ze hoe docententeams hierbij effectief ondersteund kunnen worden. Ze laat zien waarom evidence-informed werken cruciaal is – zowel voor onderwijsondersteuners als voor docenten – en hoe onderzoek kan worden vertaald naar de praktijk. Daarbij staat ze stil bij de rol die onderzoek kan spelen voor jou als onderwijsondersteuner en hoe je docenten kan helpen bij evidence-informed onderwijs. Hoe stimuleer je bijvoorbeeld een onderzoekende cultuur binnen docententeams?
Thema’s als innovatief vermogen, professioneel kapitaal en de lerende organisatie vormen de rode draad. Door wetenschappelijke inzichten te koppelen aan concrete praktijkvoorbeelden biedt deze keynote handvatten om samen met docenten verandering vorm te geven. Zo bouwen we niet alleen aan duurzaam onderwijs, maar ook aan een cultuur waarin innovatie en professionalisering hand in hand gaan.
Parallelsessies A (11u30 - 12u30)
A1.1: HOGENT Education Learning Academy: een onderwijsincubator voor evidence-informed onderwijs aan HOGENT (lezing – 30 min)
door Anne Hardy (HOGENT)
HELA is een onderwijsincubator van HOGENT die lesgevers ondersteunt in het versterken van hun onderwijspraktijk via experiment en innovatie. Tijdens deze sessie wordt toegelicht hoe HELA werkt, welke successen en uitdagingen er zijn, en hoe lesgevers zelfstandig of begeleid hun onderwijspraktijk kunnen onderzoeken. In de sessie laten we ook een lesgever aan het woord die haar ervaringen deelt met het onderzoeken van de eigen lespraktijk via HELA.
A1.2: “Let’s build a bridge!”: implementatie van zorginnovatie - een aanpak om de implementatiekloof tussen theorie en praktijk te overbruggen (lezing – 30 min)
door Nina Callebaut, Elke Wuyts (Odisee)
Onderwijsondersteuners en docenten kunnen mee bouwen aan de brug tussen onderzoek en praktijk met als belangrijk fundament ‘onderwijs’ en meer specifiek de implementatie van onderzoek in curricula. Onderzoek wijst namelijk uit dat studenten die aan de slag gaan met innovaties hier later meer voor open staan in het werkveld en deze onderzoekende houding meenemen.
Kom zeker eens luisteren naar hoe wij onze toekomstige professionals – en de coachende docenten – op een praktijkgerichte manier de tools aanbieden om de bestaande implementatiekloof te overbruggen, ‘brick by brick’, aan de hand van een vak waarvan de basis zelf de output is van een onderzoeksproject.
“Let’s build a bridge!”
A.2.1: Doordacht doorstroombeleid met de vakkenscan als kompas (lezing – 30 min)
door An Van Haarlem, Layla Van den Berg (UAntwerpen)
De vakkenscan is een Power-BI-rapport van de Universiteit Antwerpen die slaagcijfers van generatiestudenten analyseert om selectievakken, maar ook mogelijke prestatieverschillen op basis van achtergrondkenmerken, te identificeren. Dit helpt onderwijscommissies om drempels en ongewenste effecten binnen opleidingen in kaart te brengen en beleid bij te sturen. De tool biedt een datagedreven basis voor gesprek en besluitvorming over selectie en diversiteit.
In deze lezing geven we eerst een demo van het Power BI-rapport en tonen we welke indicatoren en variabelen gebruikt worden, evenals de mogelijkheden ervan. Daarna tonen we aan de hand van enkele concrete voorbeelden uit onze opleidingen hoe je met deze tool aan de slag kunt. We sluiten af met een interactief moment waarin we graag ingaan op vragen uit het publiek.
A.2.2: Evidence-based werken rond studierendement (lezing – 30 min)
door Iris Van de Voorde, Daphné Coomans, Arjen Schippers (VUB)
Hoe kunnen opleidingen hun studierendement verhogen op basis van data en wetenschappelijk onderbouwde inzichten? In deze lezing wordt een verkennende methode gepresenteerd om meetbare factoren van studierendement binnen opleidingen te analyseren. Met behulp van Business Intelligence (BI)-tools onderzoeken we de impact van enkele invloedrijke factoren op studierendement, en verkennen we welke gerichte acties opleidingen kunnen ondernemen om het rendement te optimaliseren.
A.3.1: Design-based onderwijsonderzoek om de implementatie van een interdisciplinaire leerlijn te versterken (lezing – 30 min)
door Sarah Doumen, Dorien Baeten (UHasselt)
Wil je weten hoe je onderwijsinnovaties effectief kunt ontwerpen, testen en verfijnen? In deze talk duiken we in de wereld van design-based research en focusgroepen—een krachtige combinatie waarmee we onderwijsverbeteringen niet alleen ontwikkelen, maar ook continu optimaliseren op basis van praktijkervaringen. Ontdek hoe iteratieve cycli, docent- en studentfeedback en systematische analyses samenkomen om een impactvolle leerervaring voor studenten te creëren!
A.3.2: Onderzoeksgebaseerde expertiseopbouw in het takenpakket van de onderwijsontwikkelaar (lezing – 30 min)
door Inge Van Lancker (EHB)
Onderzoeksgebaseerd werken? Wie heeft daar nu tijd voor?!
Aan EhB kozen we er sinds academiejaar 2023-2024 voor om in het takenpakket van alle onderwijsontwikkelaars 20% te reserveren voor de uitbouw van expertise. Door die ruimte daar expliciet te voorzien, proberen we te vermijden dat evidence informed expertiseopbouw ondergesneeuwd geraakt door de veelheid aan onderwijsondersteunende taken die dagelijks door onze onderwijsontwikkelaars worden uitgevoerd. We delen graag de uitkomsten van die aanpak (nl. de concrete output die die expertiseopbouw tot nu toe heeft opgeleverd) en we reflecteren over de sterkte van dat opzet en de aandachtspunten.
A.4: Niet enkel vóór maar ook mét: bruikbare instrumenten ontwikkelen voor lesgevers (lezing – 60 min)
door Astrid Koelman (AP)
“Interessant, maar niet direct bruikbaar voor mij.” of “Ik heb hier geen tijd voor”. Ondanks goede bedoelingen lopen we als ondersteuner geregeld tegen deze opmerkingen aan. We steken veel tijd in het ontwikkelen van instrumenten of het geven van bijvoorbeeld workshops die het voor lesgevers ‘net niet’ blijken te zijn. Door te ontwerpen mét lesgevers kun je deze valkuil vermijden, maar het is niet vanzelfsprekend. In deze sessie probeer ik je handvatten te geven en ik gebruik daarbij één van onze eigen projecten -het ontwerpen van een toolbox voor zelfgestuurd leren- als casus.
A.5: Onderwijsinnovatie verduurzamen via procesbegeleiding en impactonderzoek (ronde tafel – 60 min)
door Ria De Sadeleer, Ellen Moens (Odisee)
Hoe de impact van evidence informed innovaties bij lerenden, onderwijsteams en docenten in kaart brengen? En hoe kunnen we deze innovaties bestendigen in de dagelijkse werking van alle geledingen? In deze ronde tafel lichten we kort een praktijkvoorbeeld toe over hoe we in Odisee inzetten op procesbeleiding vanuit principes van verandermanagement en sociocratie 3.0 bij het implementeren van onderwijsinnovatie. Daarna willen we graag met de deelnemers uitwisselen over de uitdaging van het meten van de impact van innovaties en revisies, zowel vanuit het perspectief van de lerenden als op docent- en op teamniveau.
A.6: Wandelen in een ontologische wending (ronde tafel – 60 min)
door Koenraad Hinnekint (LUCA)
Walking an Ontological Turn is een transformatieve verkenning van speculatieve ideeën die het mensgerichte paradigma bij onderwijsontwerp in het hoger onderwijs uitdagen. In deze innovatieve interventie maken deelnemers een reis om onderwijsontwerp opnieuw voor te stellen vanuit een natuurgericht perspectief. Door zich te verdiepen in niet-menselijke vormen van kennis overstijgt de sessie traditionele grenzen en bevordert zij een holistisch begrip van het continuüm tussen levende en niet-levende entiteiten bij het vormgeven aan onderwijsontwerp. In dit gedachte-experiment reflecteren deelnemers op manieren om leeromgevingen te benaderen vanuit een ecosysteemperspectief (natuur) in plaats van uitsluitend vanuit menselijke benaderingen (cultuur). Het opzet is ook om na te gaan hoe dit in de concrete praktijk van onderwijsondersteuning vorm kan krijgen.
A.7: De wasdraad: taxonomieën in toetstaken tastbaar maken (workshop – 60 min)
door Liesbet Snoeys, Jill Jamin (KdG)
Benieuwd hoe een wasdraad kan helpen om taxonomieën concreet en tastbaar te maken? We nodigen je uit in een verkorte versie van onze professionaliseringssessie voor docenten. Concrete examenvragen en -taken vormen hierin het vertrekpunt voor samen onderzoeken van de eigen toetspraktijk en die van collega's binnen de opbouw van de leerlijn. Vanuit bestaande praktijken bouwen docenten samen gedeelde taal en onderzoeksvragen op om in kaart te brengen hoe verschillende examenvragen en -taken zich in termen van beheersingsniveau tot elkaar verhouden. Koepelbegrippen als validiteit vertalen we daarbij in tastbare en visuele handvaten. Wees welkom om te onderzoeken of de wasdraad ook voor jou als onderwijsondersteuner iets zou kunnen betekenen.
Parallelsessies B (13u30 - 14u30)
B.1.1: Onderwijsondersteuning versterkt door evidence-informed onderwijsbeleid aan UAntwerpen (lezing – 30 min)
door Bianca Roseaux, Ilse Verachtert (UAntwerpen)
Hoe kan een evidence-informed onderwijsbeleid op instellingsniveau input geven aan onderwijsondersteuners in faculteiten? De Universiteit Antwerpen gebruikt de PDCA-cyclus om onderwijsbeleid en -ontwikkeling te versterken via instellingsbrede themarapporten, zoals dat over activerend, studentgecentreerd en competentiegericht onderwijs. In de DO-fase wordt bijv. gekeken naar good practices rond toetsing en hoe onderwijsondersteuners opleidingen en docenten kunnen begeleiden. De CHECK-fase gebruikt monitoringinstrumenten zoals programma-evaluatie en een meta-analyse van opleidingsbeoordelingen van de eigen regie om te evalueren. In de ACT-fase worden verbeteringen doorgevoerd, zoals een actualisering van toetsplannen. Het gaat over onderwijsbeleid op instellingsniveau gekruid met praktijkvoorbeelden, inzichten uit recente evaluaties en ruimte voor discussie!
B.1.2: Duurzaamheid in het hoger onderwijs: Een evidence-informed aanpak van het Onderwijsbeleidsplan van UHasselt (lezing – 30 min)
door Fréderique Vansweevelt, Jolien Notermans (UHasselt)
Hoe integreer je wetenschappelijk onderzoek in het onderwijsbeleid en de onderwijspraktijk? In deze sessie ontdek je hoe UHasselt een evidence-informed aanpak hanteert bij de implementatie van duurzaamheid in haar onderwijsbeleid. We presenteren het proces en de gehanteerde methodiek, delen concrete inzichten en tonen hoe opleidingen ondersteund worden bij de integratie van duurzaamheidscompetenties. Verwacht een inspirerende lezing met ruimte voor interactie, vragen en discussie.
B.2.1: Welke AI-tools kunnen jouw onderzoeksproces versnellen?
door Frey Geerts (PXL)
Onder constructie
B.2.2: AI in onderwijs: aanpak AI.NET@Thomas More (lezing – 30 min)
door Kirsten Vandermeulen, Collin Van der Vorst (Thomas More)
Hoe integreer je artificiële intelligentie in onderwijs en toetsing? In deze sessie tonen we hoe het AI.NET-project van Thomas More, gebaseerd op een uitgebreide bevraging van de noden van docenten en recent onderzoek, resulteerde in concrete acties zoals workshops, inspiratiesessies en de ontwikkeling van de AI Assessment Scale (AIAS). Dit raamwerk gebaseerd op onderzoek van Furze (2024) helpt docenten AI op een transparante en pedagogisch verantwoorde manier te integreren in hun onderwijs en toetsing. Verwacht een boeiende mix van onderzoeksresultaten en inspirerende toepassingen die je helpen AI op een doordachte manier in het hoger onderwijs te implementeren. Ontdek hoe een onderzoeksgebaseerde aanpak het verschil kan maken!
B.3: Sturen op kwaliteit en effectiviteit: datagedreven onderwijsondersteuning vanuit een geïntegreerde datahub (lezing – 60 min)
door Veerle Vanoverberghe, Iris Fruru, Lotte Drieghe (Artevelde)
Hoe kunnen data bijdragen aan beter onderwijs-en studentenbeleid? Aan de Arteveldehogeschool bundelen we data uit diverse bronnen in één gevalideerde hub. We tonen hoe deze inzichten opleidingen ondersteunen en duiken in enkele concrete analyses. Ontdek hoe onderwijsondersteuners, studiebegeleiders en beleidsmedewerkers hiermee aan de slag gaan!
B.4: Het unieke onderwijsconcept van UHasselt: van theorie naar inspirerende praktijk (lezing – 60 min)
door Anthe Snellinx, Charlotte Haesevoets (UHasselt)
Hoe maak je als onderwijsondersteuner wetenschappelijke inzichten toegankelijk en toepasbaar voor docenten en studenten? Tijdens deze sessie stellen we onze aanpak voor de wetenschappelijke onderbouwing van het onderwijsconcept van UHasselt voor. We tonen hoe we deze onderbouwing vertalen naar concrete handleidingen, zodat docenten en opleidingsmanagers evidence-informed kunnen werken. We willen de deelnemers graag inspireren met onze aanpak, en willen ons ook laten inspireren door de vragen en suggesties van de deelnemers.
B.5: Wat betekent onderzoeksgebaseerd werken in curriculumontwikkeling? (SIG Curriculumontwikkeling) (ronde tafel – 60 min)
door Céline Cocquyt (VUB), Ele Holvoet (Vives), Sabine Lamote (UGent)
Zet jij je als onderwijsondersteuner in voor curriculumontwikkeling en zoek je inspiratie? Tijdens dit rondetafelgesprek deel je met collega’s uit verschillende instellingen inzichten en ervaringen met onderzoeksgebaseerd werken. Hoe benutten we data en onderzoek in curriculumontwikkeling en wat betekent dat in de praktijk? Door uitwisseling van goede voorbeelden en gezamenlijke reflectie krijgen we samen meer grip op dit complexe, maar waardevolle proces. Doe mee en ontdek hoe we elkaar kunnen versterken!
B.6: Proeftuin "Meertaligheid als troef": naar functioneel meertalig leren in het hoger onderwijs (workshop - 60 min)
door Elke Goossens, Katleen Vandriessche (EHB)
Meertaligheid in onderwijscontext is een hot, zelfs polariserend thema. Onderzoekers en beleidsmakers verschillen steeds vaker van mening. Tegelijk vindt Functioneel Meertalig Leren (FML) meer en meer ingang in het leerplichtonderwijs, ook in Vlaanderen. Onderzoek toont aan dat leerkrachten thuistalen als troef kunnen inzetten bij het verwerven van de instructietaal. Kunnen thuistalen ook een actieve plaats krijgen en een meerwaarde betekenen voor (alle) studenten in het hoger onderwijs? In vier pilootprojecten trachten we inzichten uit het leerplichtonderwijs rond FML te vertalen naar de context en behoeften van onze Brusselse hogeronderwijsinstelling en studenten. In het eerste deel van de workshop stellen we graag de resultaten en bedenkingen van deze projecten voor. In het tweede deel gaan jullie aan de slag met eigen ideeën en gaan we samen op zoek hoe je dit kan concretiseren binnen jouw onderwijscontext.
B.7: Virtually connected, globally engaged: onderzoek naar didactische aanpak en noodzakelijke docentcompetenties (ronde tafel – 60 min)
door Loulou Detienne, Louise Maddens, Bram Pynoo (Vives)
Hoe kunnen we studenten voorbereiden op de complexe, interdisciplinaire uitdagingen van de toekomst? Denk mee in dit rondetafelgesprek over hoe je als docent authentieke, interdisciplinaire leeractiviteiten ontwerpt en welke competenties daarvoor cruciaal zijn. In de intervisie gaan we in op de voorlopige resultaten van dit project die we verkregen uit literatuuronderzoek en kwalitatieve dataverzameling. We delen inzichten uit onderwijsonderzoek en praktijk, wisselen tips uit en verkennen succesvolle strategieën voor professionalisering gebaseerd op deze inzichten.
Parallelsessies C (15u00 - 16u00)
C.1.1: Praktijkonderzoek naar microcredentials: kansen voor levenslang leren? (lezing – 30 min)
door Door Gregoire (KU Leuven)
Hoe kan praktijkgericht onderzoek bijdragen aan de duurzame implementatie van innovaties binnen levenslang leren? In deze presentatie krijg je inzicht in het proces en de resultaten van het participatief actieonderzoek naar microcredentials bij PUC - KU Leuven Continue, binnen KU Leuven expert in multidisciplinaire universitaire permanente vorming en levenslang leren. Een beleidsmatige impuls aan het begrip ‘microcredentials’ heeft impact op het aanbod en de werking van de dienst. Maar wat is die impact en hoe kunnen we dit integreren binnen onze onderwijsvisie en organisatie? Om hierop een antwoord te formuleren, voerden we een participatief actieonderzoek uit, dat bestond uit een literatuurstudie/desk research, surveys bij deelnemers en andere stakeholders, en een concrete pilot. Tijdens de presentatie gaan we dieper in op hoe we deze onderzoeksresultaten hebben vertaald naar organisatorische en onderwijskundige randvoorwaarden voor onze opleidingen, evenals op de concrete beleidsaanbevelingen (voor KU Leuven).
C.1.2: Tijdelijke expertise en werkkracht, blijvende impact. De ondersteunende rol van stagiair(e)s uit de interuniversitaire Master Gender en Diversiteit in onderzoek naar diversiteit en inclusie in het onderwijs (Faculteit Wetenschappen/Letteren en Wijsbegeerte, Universiteit Antwerpen) (Lezing – 30 min)
door Wannes Verstrepen (UAntwerpen)
Is diversiteit en inclusie niet structureel verankerd in je werkpakket en komen acties in dit kader vaak bovenop je reguliere taken? Wil je graag meer inzicht krijgen in de uitdagingen rond diversiteit binnen jouw opleiding maar komt het er momenteel niet van wegens tijdgebrek? In deze presentatie kom je te weten hoe je hieraan tegemoet kan komen via een samenwerking met stagiair(e)s uit de interuniversitaire master in Gender en Diversiteit. We tonen hoe je de expertise van de stagiair(e)s kunt binnentrekken bij concrete hulpvragen of projecten, welke resultaten en beleidsaanbevelingen voortkwamen uit deze samenwerking, en laten zien hoe deze tijdelijke expertise verduurzaamd werd en leidde tot een blijvende impact. Tot slot laten we ook de studenten getuigen over hoe zij deze samenwerking ervaren hebben.
C.2: Verplichte deelname aan onderwijsevaluaties: effecten en inzichten (ronde tafel - 60 min)
door Ilse Verachtert, An Van Haarlem (UAntwerpen)
Hoe zorg je voor betrouwbare en representatieve onderwijsevaluaties wanneer de respons laag blijft? Vertrekkend vanuit een analyse van de responsgraad vooraf aan de maatregel tonen we in deze sessie de impact van verplichte deelname aan onderwijsevaluaties aan de Universiteit Antwerpen. We presenteren de aanpak, de uitdagingen en de resultaten van deze ingreep, ondersteund door data-analyse en praktijkervaringen. We lichten toe hoe de verplichte onderwijsevaluaties tot meer betrouwbare evaluatieresultaten leiden en een wetenschappelijk onderbouwde verbetering is van de kwaliteitszorg. Deelnemers krijgen inzicht in de effectiviteit van deze maatregel en gaan in gesprek over kansen en risico’s. Verwacht een interactieve sessie met ruimte voor vragen, discussie en het delen van eigen ervaringen.
C.3.1: Actie-onderzoek naar lesopnames in het hoger onderwijs: inzichten en uitdagingen. (lezing – 30 min)
door Adriaan Herremans, Berten Hurkmans, Fanny Neckebroeck (UAntwerpen)
Ben je nieuwsgierig naar hoe jij praktijkgericht actie-onderzoek kan opzetten in je opleiding/instelling om van daaruit het onderwijs naar een hoger niveau te tillen? Dan is deze sessie iets voor jou! We nemen je mee in de weg die wij hebben afgelegd bij de uitrol van een praktijkgericht actie-onderzoek over lesopnames bij verschillende opleidingen. We onderzochten hoe studenten met lesopnames omgingen en of dit al dan niet een impact had op hun leerproces. Tijdens de sessie ligt de nadruk op de methodiek die we gevolgd hebben, geven we een sneak peek van de resultaten en staan we open voor jullie vragen.
C.3.2: Het ontwikkelen van een visie op (digitale) leermaterialen (lezing – 30 min)
door Sara Teuwen, Ruben Jans (UCLL)
Hoe vinden we de juiste balans tussen digitale en fysieke leermaterialen in het hoger onderwijs? In deze lezing delen we vanuit hogeschool UCLL de nieuwste inzichten over hoe fysieke en digitale leermaterialen effectief kunnen worden ingezet om het leerproces van studenten te verbeteren. We geven praktische handvaten mee om als onderwijsondersteuner onderbouwde keuzes te maken bij het inzetten van leermaterialen en technologie in de klas. Samen gaan we in gesprek om te leren hoe evidence-informed onderwijsinnovatie het verschil kan maken in de onderwijspraktijk.
C.4: Van data naar impact - Gedragen beslissingen in onderwijs (lezing – 60 min)
door Marjan Engels, Elke Vlietinck (KdG)
Evidence-informed werken – Van studentengegevens naar doelgerichte actie.
Hoe kunnen we studentenbevragingen, slaagcijfers of andere data effectief inzetten om ons onderwijs te verbeteren? Wie breng je wanneer rond de tafel? Hoe vertalen we ruwe data naar betekenisvolle acties binnen onze opleidingen? In deze interactieve sessie verkennen we hoe evidence-informed beslissingen tot stand kunnen komen. Vanuit de theorie van de data- en PDCA-cyclus onder impuls van een onderzoekende houding zoomen we in op twee methodieken uit onze onderwijsondersteuners-praktijk.
Sluit aan en laat je inspireren hoe datagebruik structureel kan verankerd worden in de onderwijscontext!
C.5: Professionalisering onderzoeksmatig optimaliseren? (Ronde tafel – 60 min)
door Lies Demeulenaere & Ruth Boelens (Vives), Jelle Geyskens & Tin Aertsen (UAntwerpen)
Hoe kunnen we professionaliseringstrajecten in het hoger onderwijs effectief organiseren en optimaliseren? De Universiteit Antwerpen en hogeschool VIVES zetten zich te kijk! In deze ronde tafel ontdek je welke factoren bijdragen aan effectieve professionalisering: Wat zegt de wetenschappelijke literatuur? Wat blijkt te werken vanuit een evaluatie van twee professionaliseringstrajecten? We tonen hoe we deze inzichten toepassen in onze eigen professionaliseringstrajecten en waar nog kansen liggen. Jij brengt je eigen praktijk mee: wat werkt, wat niet, en wat kunnen we van elkaar leren? Denk en discussieer mee over het versterken van professionalisering in het hoger onderwijs!
C.6: "Onderzoek toont aan dat..." (workshop – 60 min)
door Mieke Hoing (KdG)
Wist je dat “Onderzoek toont aan dat …” zelden werkt? Wat we hiermee doen is legitimeren, een beïnvloedingstechniek die snel als manipulatief gepercipieerd wordt en weerstand opwekt. Maar hoe krijg je docenten dan wél mee in wat aangetoond werkt?
Tijdens de workshop start je vanuit een voorbeeld uit je eigen context van een docent die tegen beter weten in vasthoudt aan een aanpak die indruist tegen (recente) onderzoeksresultaten. We onderzoeken welke beïnvloedings- en coachingstechnieken jij in zo’n geval voornamelijk inzet, waarom deze wel of niet werken en welke nieuwe aanpak wel zou kunnen werken.
C.7: Didactiek en kritiek: Hoeveel tijd geef je een student voor het beantwoorden van een meerkeuzevraag? (Ronde tafel – 60 min)
door Guido De Meyer, Marleen Eyckmans (UAntwerpen)
Tik Tak Tik Tak – je tijd is op! Hoe bepaal je hoeveel tijd studenten nodig hebben om een meerkeuzevraag te beantwoorden? In het opleidingsonderdeel Farmacologie gaan we op onderzoek uit. Brainstorm met ons mee over de beste onderzoeksopzet en de gepaste begeleiding van onderwijsondersteuners in dit proces!
Gasten en keynote sprekers
Wanneer
woensdag 28 mei 2025Waar
Universiteit Antwerpen - Mechelseplein, 2000 Antwerpen